Çekme karavan sigortası araç sigortalarından daha farklıdır; çekme karavanlarda trafik sigortası düzenlenemezken kasko poliçesi düzenlenebilmektedir.
Karavan tatillerinin popülerliği günden güne artmaktadır. Kullanıcıya özgür tatil imkânı sunar ve seyahat ile konaklamayı birleştirir. Belirli bir yere bağlı kalmadan tatil yapmanın en iyi yolu muhtemelen karavan kullanmaktır. Karavanlar her ne kadar ortalama olarak minibüs boyunda olsalar da konfor sağlayabilirler. İçerisindeki donanımlar sayesinde; tuvalet, duş, yatak ve koltuk gibi ihtiyaçlar bulunur ve kullanıcılar seyahatleri boyunca konfordan uzak kalmazlar.
Ayrıca güneş enerjisi ile elektrik ve sıcak su gibi imkanlar sayesinde de karavanlar taşınabilir evler olarak görülebilir. Tüm bu imkanların taşınabilir olması karavan tatillerini özgür kılar ve kullanıcılara kısa sürede birden fazla yer gezme olanağı tanır. Gezgin ruhlu insanlar için birebir olan karavanlar teknoloji ile de günden güne gelişmektedir.
Tüm bu imkanların yanında karavanseverlerin aklını kurcalayan tek şey muhtemel görülmez kazalardır. Karmaşık şehir hayatında, güneşli kumsalda veya gizemli doğal hayatın ortasında karavanın başına gelebilecek bir talihsizlik ekonominize zarar verebilir. Karavan meraklıları ise bu riski almak istemeyerek karavan tatillinden kaçabilir. Fakat bu riski yok etmenin bir yolu var. Karavan sigortası ile aracınızı güvence altına alabilir ve görülmez kazaların sebep olacağı zarardan kurtulabilirsiniz. Böylece karavanın özgürlüğünü yaşarken güvende olur, olası kazaları minimum zararla karşılayabilirsiniz.
Çekme Karavan Nedir?
Karavanlar motokaravan ve çekme karavan olmak üzere ikiye ayrılır. Çekme karavan da bu karavan türlerinden birisidir. Çekme karavanın en büyük özelliği tek başına hareket edememesidir. Seyahat etmek için bir araba tarafından çekilmeye ihtiyaç duyar. Motokaravanlar ise çekme karavanların aksine kendi motorunu bulundurur ve başka bir arabadan bağımsız olarak hareket edebilir. Ayrıca O1 ve O2 olmak üzere iki çeşit çekme karavan türü vardır. Bu ayrım ise karavanın ağırlığına göre yapılır. 750 kilogramdan büyük olanlar O2 iken küçükler O1’dir. Çekme karavanların sigorta şartı da bu kilograma göre belirlenir.
Çekme Karavan Sigortası Yapılır mı?
Çekme karavan sigortası diğer araç sigortalarından farklı yürütülmektedir. O1 (750 kg altı) ve O2 (750 kg üzeri) sınıfı çekme karavanlarda Trafik Sigortası düzenlenmemektedir. Ancak Kasko poliçesi araç sahibinin isteği ile düzenlenebilmektedir.
Aynı şekilde Tiny House (Küçük Ev) içinde kasko poliçesi düzenlenebilir. Çoğu çekme karavanın plakası ve trafik sicil kaydı olmadığı için bu karavan tipine trafik sigortası yapılamaz. Lakin yine de karavanı koruma altına almak için farklı kapsama alanlarına sahip çekme karavan sigortası çeşitleri uygulanabilmektedir.
Çekme Karavan Sigortası Zorunlu mu?
Çekme karavan sigortası zorunlu bir sigorta türü değildir. Tamamen karavan sahibinin isteği ile karavanını korumak amacı ile düzenlenen çekme karavan kasko poliçesi bulunmaktadır. Lakin çekme karavan sahibi kişiler sigorta yapmayı tercih etmektedir. Her ne kadar zorunlu olmasa da karavanın başına gelebilecek olası bir talihsizlik sonrası mağdur olmamak için çekme karavan sigortası sıkça düzenlenen bir kasko poliçesidir.
Çekme Karavan Sigortası Neleri Kapsar?
Çekme karavan sigortası geniş kapsama alanına sahiptir. Çarpma, yanma, devrilme gibi her aracın başına gelebilecek kazaları kapsar ve mağduriyetinizi engeller. Ayrıca doğal afet, kemirgen saldırısı ve 3. kişilerin kötü niyetli hareketlerini de kapsayarak çekme karavanınız için tam koruma sağlar. Çekme karavan sigortası kapsamına alabileceğiniz hizmetlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Karavana çarpılması sonucu oluşan hasarlar,
- Karavanın devrilmesi veya yuvarlanması sonucu oluşan hasarlar,
- Karavanın yanması ile oluşan hasarlar,
- Karavanın çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi, kısmi hırsızlık sonucu hasarlar,
- Doğal afetler sonucu oluşan hasarlar,
- 3. kişilerin kötü niyetli hareketleri ve muziplikler sonucu oluşan hasarlar,
- GLKHH (Grev, Lokavt, Kargaşa, Halk Hareketleri), terör sonucu oluşan hasarlar,
- Kemirgen hayvanların araca verdiği zararlar sonucu oluşan hasarlar,
- Hatalı çekme ve çekilme sonucu oluşan hasarlar,
- Cam kırılması hasarları,
- Anahtar kaybı hasarları,
- İsteğe bağlı yurt dışı teminatı,
- İhtiyari mali mesuliyet teminatı,
- Yol yardım hizmetleri.